Bize Ulaşın:

T: +90 (262) 373 20 41-42
E: info@dogtat.com.tr

Blog Detay

Meyveleri Uzun Ömürlü Tutmanın Sırları

Meyveleri Uzun Ömürlü Tutmanın Sırları

Tüketeceğimiz yiyecekleri buzdolabına koysak da kısa surede tazeliklerini yitirmeye başlamasını engelleyemiyoruz.Doğtat olarak mutfaktaki yiyeceklerin hem daha uzun süre hem de daha taze korumasını sağlayacak pratik önerilerimiz var.

Taze Baharatlar
Taze nane, dağ kekiği, fesleğen gibi otları dallarındayken iple bağlayıp asarsanız, taze otlarınız yumuşamadan kurur ve baharatlara dönüşür.

Meyveler
Çilek, çürümeye ve ezilmeye en yatkın meyvelerden biridir. Buzdolabına koymadan önce 10'a 1 ölçüde su ve sirke karışımı hazırlayıp, çilekleri bu karışımla yıkarsanız, çilekler hem dolapta hem de buzlukta daha uzun süre durabilir.

Elma, çürüyen elmaları taze elmaların yanından hemen ayırmalısınız. Çünkü çürüyen elmalar diğer elmaların çabuk bozulmasına neden olur. Bu nedenle elmaları kısa süreli aralıklarla kontrol etmeyi unutmayın.

Muz, buzdolabına konulduğunda birkaç saat içerisinde kahverengi ya da siyah bir hal almaya başlar. Çünkü soğuk hava muzun içinde bulunan bir enzimi harekete geçirerek, kabuğundaki fenollerin polimerleşmesine neden olur.

Eğer siyah kabuklarla karşılaşmak istemiyorsanız, muzları buzdolabına koymadan önce saklama kabına koyarak, direkt soğuğa maruz kalmalarını önleyebilirsiniz.

Dut, üzüm, çilek, böğürtlen, ahududu gibi salkımlı meyveleri önce 50 derecelik bir suda 30 dakika kadar bekletin. Sonra yıkayın ve saklayın. Sıcak su, yiyeceklerin üzerinde küf yapacak mikro organizmaları öldürür ve meyvelerin daha uzun süre taze kalmasını sağlar.

Domates, muhafazasında en çok yapılan hata domatesleri buzdolabında saklamaya çalışmak. Soğuk hava, domateslerin hem tadını kaybetmesine hem de birkaç gün içerisinde tüm yapısının bozulmasına neden olur. Domateslerin tazeliklerini koruyabilmesi için en doğru saklama yöntemi, kağıt havlu serili bir kabın içerisine, sapları yukarıya gelecek şekilde domatesleri koymak. Burada atlanılmaması gereken püf nokta ise sapların yukarıya gelmesi çünkü çürüme genellikle sap kısmından başlar. Ayrıca doğrudan güneş ışığından ve sıcaktan da uzak tuttuğunuz sürece, domatesleriniz en az 1 hafta tazeliğini korur.