Helva ismi, Arapca kökenlidir ve tatlı, şirin, güzel anlamlarına gelen “hulv” kelimesinden gelir. Helvanın dünyada ilk olarak yapıldığı bölgenin Orta Doğu ve Balkan ülkeleri olduğu tahmin ediliyor. Bu ülkelerin kültürlerinde önemli bir yer edinmiş olan helva, bugün hala kültürümüzdeki ve sofralarımızdaki önemini koruyor ve sevilerek yeniliyor.
Yapıldığı bölgeye göre içine konulan malzemeler değiştiği için pek çok çeşidi olan helvanın ana maddesi genel olarak, un veya irmik ile yağ, şeker, su veya süttür. Bunların yanı sıra, bal ya da pekmezle tatlandırılan, fıstık, ceviz ve çeşitli baharatlarla yapılan helvalar da bulunuyor.
Uzun yıllar boyunca, birçok toplumun tüm helvalar gibi, hem tatlı ihtiyacını karşılayan hem de yüksek besin değeri sayesinde, özellikle soğuk kış günlerinde enerji deposu olan Sade, Kakaolu, Antepfıstıklı Helva ve Cevizli Yaz Helvası çeşitlerini tüm sofralara lezzet katıyor.